Колекция от добри практики

Име на практиката: Работа по случай на насилие от внук-наркоман
Налична на език: Български
Вид на практиката: Работа по случай
Друг вид на практиката:
Страна, в която се прилага: България
Друга страна:
Описание на практиката:

Казусът е на жена на 73 годишна възраст. Тя живее самостоятелно, в собствено жилище и се издържа от отпуснатата ѝ държавна пенсия за стаж и възраст. Жената има внук, който живее сам в София. В определен момент той остава без работа и жилище и се обръща към баба си с молба да отиде да живее при нея. Жената с радост приема внука си, още повече, че той е напълно сам – родителите му са разведени. Бащата на момчето /сина на жената/ е в неизвестност, а майка му живее и работи в Гърция  от 10 години. В началото на съвместното им съжителство баба и внук живеят в разбирателство и без особени проблеми. С течение на времето внука обаче отношенията им се променят. Повратната точка настъпва в момента, в който внукът решава да се грижи за куче от породата питбул. Той казва на баба си, че иска да си вземе куче, което да живее у тях и жената се съгласява, макар и с известна неохота. Постепенно обаче започват да се появяват дрязги и проблеми между бабата и внука. Положението се влошава, когато внукът започва да води по-редовни видео разговори с майка си. Според потърпевшата, по време на тези разговори внукът ѝ бива настроен срещу нея до такава степен, че от един момент насетне той започва да ѝ се подиграва ежедневно и да я напада. С течение на времето поведението му спрямо нея става все по-агресивно и той използва повод, за да унижава баба си. Положението става нетърпимо, когато внукът ѝ започва не само да я заплашва, но и да ѝ нанася физически удари. Жената преглъща посегателствата до момента, от който те започват да се случват системно.  

Междувременно, съседите на възрастната жена, чувайки скандалите им, започват да се интересуват дали съседката им е добре. В началото, когато я питат, жената отрича да има проблем, но когато поведението на внука й става все по- неадекватно, а агресията му по-жестока, тя решава да сподели страховете си с една от съседките. Жената споделя и опасения, че внукът ѝ се занимава с незаконна дейност. Съседката ѝ я съветва да уведоми полицията, но възрастната жената казва, че се страхува и не предприема никакви действия. 

Така минават няколко месеца, до момента, в който агресията на младия мъж става толкова голяма, че той блъска баба си по стълбите на блока, в който живеят. Възрастната жена получава контузии на ръката – нараняванията не са сериозни, но са с изключително болезнени и тя търси медицинска помощ. Уплашена от развоя на нещата, тя моли и съседката си да отиде в общинска администрация и деликатно да съобщи за ситуацията. 

Стъпка 1: Съседката се обръща за помощ към Председателя на Общинския съвет. 

Стъпка 2: Председателят на Общински съвет се свързва с началника на РУ „Полиция“, за да го информира за случая и да поиска съдействие за извеждане на жертвата от дома й. Полицията вече има данни за внука, че системно употребява наркотични вещества и е под наблюдение. 

Стъпка 3:  Сформира се екип за отвеждане на жертвата, съставен от трима полицейски служители и председателят на ОбС. Екипът посещава дома на жената, в рамките на което полицейските служители извършват обиск на жилището, с пълната подкрепа от страна на жертвата на домашно насилие. По време на полицейската проверка, внукът не е в жилището на баба си, което дава на полицейските служители достатъчно време да намерят необходимите доказателства за неговото задържане. 

Стъпка 4:  За времето на обиска, председателят на ОбС се успява да се свърже с главния лекар на многопрофилната болница за активно лечение в Златоград и моли за спешно настаняване на жената там. Главният лекар сформира екип, който посреща жената, жертва на домашно насилие, придружена от председателя на ОбС  и един полицай на входа на болничното заведение. Служителите в болницата са предупредени, че има опасност внукът й да се опита да я посети и да ѝ навреди отново.  

Жената остава в болницата в продължение на 30 дни, като в този период тя бива посещавана от психолог. Известен прогрес в подобряване на състоянието ѝ се регистрира след втората седмица от престоя в болница.

Стъпка 5: През това време на внука ѝ му бива наложена ефективна присъда и той е принудително изведен от жилището на баба си.

Стъпка 6: Жената се прибира в жилището си и започва да се връща към нормалния си начин на живот. От момента на прибиране и към настоящия момент тя ползва услуга „Домашен помощник“, като за нея полага грижи жена на 4-часов работен ден. Ползва също така и услугите на психолог, който работи към Центъра за социална рехабилитация и интеграция – град Златоград.


Своеобразен координационен механизъм: представители на Община Златоград, РУ „Полиция“, Дирекция „Социално подпомагане“, Медицински специалисти, Районен съд и Прокуратура. 


Съответствие с Модул № от обучителната програма ABUTRAINING: Модул 1: Естество на насилието и злоупотребата
Модул 4: Правни дефиниции и процедури за докладване на насилие над възрастни хора
Директория на ресурса:
URL:
Източник:

N/A